ons verhaal

Wat eerst plastic afval was, is nu een sierlijk gevelbord

Een gevelbordje met uw verhaal

Op 9 november hebben we de oplevering van 194 gerenoveerde woningen in Jeruzalem gevierd. Bewoners hebben jaren op dit moment gewacht. We onderstreepten dit feestelijke moment met het ophangen van een heel speciaal gevelbordje.

Dit gevelbordje is gemaakt van plastic zakken, die zijn ingezameld bij bewoners. Het plastic werd verhit en geperst tot deze uiteindelijke vorm. In het bordje zitten ongeveer 20 plastic zakken. De verschillende kleuren daarvan zorgen voor een uniek gemarmerd effect. Geen enkel exemplaar ziet er hetzelfde uit. De ontwerpers van de bordjes hebben een duurzaam idee bedacht: wat eerst plastic afval was, is nu een sierlijk gevelbord. 

Ons verhaal is uw verhaal 

Op het gevelbordje staat behalve het Rochdale-logo ook de tekst ‘onsverhaal.nl’. Onsverhaal.nl is de nieuwe plek op internet waar u verhalen van buurtbewoners en medehuurders kunt lezen. Van bewoners uit Jeruzalem, over de renovatie (lees ook het verhaal op de achterkant van deze Thuis). Van bewoners in de Van Beuningenstraat, waar het eerste gebouw van Rochdale staat, uit 1909. Op Onsverhaal.nl leest u verhalen van hoe het er vroeger was en hoe mensen er nu wonen. Maar ook vertellen medewerkers van Rochdale over hun werk, wat ze tegenkomen, en hoe ze proberen u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

lees
ons 
verhaal

Poort naar meer informatie

“Met Onsverhaal.nl bieden we een eigentijdse poort naar meer informatie over beide leefwerelden”, aldus Birgitte de Maar, lid van de Raad van Bestuur van Rochdale. “Die van onze huurders en die van onszelf. Rochdale liep al langer met het idee om naambordjes op de gevels van onze wooncomplexen te hangen. Dat gebeurde vroeger ook vaak.”

Trots tonen

“Ik weet nog,” vertelt Birgitte, “dat ik als klein meisje diep onder de indruk was van gevelstenen. Versieringen met hoofden, dieren of voorwerpen, met of zonder tekst. Versieringen die ooit dienst deden als reclameborden, of verwezen naar het gebruik van het gebouw, de naam of herkomst van de eigenaar. Het werd een spel om de werkjes te vinden en te bedenken waar die naar verwezen. Deze herinnering was ver weggezakt in mijn geheugen, maar kwam ineens weer terug toen ik met een paar collega’s sprak over een wooncomplex van Rochdale en hoe trots we daar op zijn.”

Merkteken

“Hoe leuk zou het zijn om ook te laten zien dat we trots zijn op onze wooncomplexen?”, vertelt Birgitte verder over hoe Rochdale op het idee kwam van deze gevelbordjes. “En om dat te vertellen aan de voorbijgangers en de bewoners zelf? Maar hoe doe je dat? Met een gevelsteen! Een merkteken dat laat zien dat Rochdale aan de stad werkt, een bijdrage levert. En dat we daar iets over te vertellen hebben. Maar een gevelbordje met alleen onze naam zegt net te weinig. Omdat we ook nog een plek zochten om verhalen digitaal te kunnen delen, kwamen we op dit idee.”

Meer dan een bordje

“Al snel werden we het eens met wat collega’s: het moest een eigentijds bordje worden, ook wat materiaal betreft, maar niet modieus. We wilden niet alleen een plaquette met een naam of afbeelding, maar een poort bieden naar mooie verhalen en goede informatie. Mooie verhalen waar onze huurders en voorbijgangers blij van worden. En voilà, zo is Ons verhaal, of eigenlijk úw verhaal, geboren.”

Het eerste gevelbordje is bevestigd aan de gerenoveerde woningblokken in Jeruzalem die op 9 november officieel zijn opgeleverd. Wij willen ze graag op veel meer complexen aanbrengen. En de verhalen uit en over die complexen verzamelen op Onsverhaal.nl. 

Uw verhaal delen?

Wilt u ook een bordje op de gevel van uw complex? Of heeft u een verhaal dat u wilt delen? Laat het ons weten en stuur ons een mail. We horen graag van u! 

Wijkvernieuwing in Jeruzalem

We zijn bezig met de vernieuwing van de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost. In november bereikten we weer een mooie mijlpaal: de afronding van de renovatie van 194 woningen in de zuidelijke punt van de wijk. Deze typische witte Jeruzalem-woningen zijn grondig gerenoveerd. Van binnen zijn de woningen ruimtelijker geworden, met een goede badkamer, keuken en betere isolatie. Bewoners konden voor eigen aanpassingen kiezen. Na een ingrijpende tijd, waarbij bewoners tijdelijk naar een wisselwoning moesten verhuizen, wonen de meesten nu weer in hun eigen vernieuwde woning.